Monday, January 16, 2012

Hari ini hari yang kelima aku berada di hospital kerana sakit radang paru2 atau bronchitis. Kira2 seminggu lah aku jatuh sakit. Terasa badan ini agak uzur. Tak banyak dapat aku lakukan hanya dengan berbaring dan berehat serta di sulami dengan ubat bertimbun2 terpaksa aku telan. Sakit sekali ini mengajar aku banyak bersabar.

Yang sebenarnya aku dah mengidap batuk dah lebih dari sebulan, tapi aku biarkan aje tanpa pergi berjumpa doktor, paling ku usahakan beli ubat batuk di farmasi dan makan sebelum tido itu pun bila teringat. Aku tak rasa pun tak selesa malah aku masih boleh teruskan kerja harian aku, buat senaman hingga berpeluh2 seperti biasa. Pendek kata batuk tu tidak menggangu langsung sebab tu aku biarkan aje. Tetapi pada hari selasa lepas aku sudah mula rasa tak sedap badan demam2 sikit, aku terus bekerja seperti biasa hingga lebih kurang pukul 3 aku dah tahan sangat meminta staff antar apa2 dokumen untuk aku tandatangani secepat mungkin. Kemudian aku memandu pulang. Tak berapa stabil aku memandu tapi aku bawa juga dan berserah pada Allah dan selamat sampai rumah.

Aku terus tidor dan rehat hampir pukol 5 aku bangun untuk solat asar dan rehat seketika. Bila malam lepas solat isyak aku terus tido lagi. Memang tak larat di buat nya. Keesokan pagi aku mengajak suami ku pergi klinik kerana rasa badan ku panas lagi dan pergi lah kami. Doktor memberi ku 2 hari MC suruh rehat di rumah. Aku cuma senyum aje kerana aku akan datang kerja esok hari walaupun MC. Tapi badan ku tak sekuat yang ku sangkakan. Keesokkan hari aku bertambah teruk walaupun dah makan ubat. Lepas asar aku sesak nafas hampir2 aku pengsan di buatnya. Anak ku pujuk ku pergi hospital dan aku setuju kerana ku rasa hampir hilang nyawa di buat nya. Terbayang ketika itu ya Allah banyak lagi aku berhutang dengan mu bagi lah aku peluang, ku rasa dunia ni gelap seketika sambil ku beristifar banyak2.

Tiba di hospital ku di beri pernafasan oxygen dan baru ku rasa sedikit lega. Aku di masukkan ke wad untuk siasatan rapi lagi. Dan akhir nya aku di diagnosed bronchitis, lung infectious dan juga asma. Lepas 3 hari baru demam ku reda. Satu peringkat dah selesai. Sekarang mereka tumpukan dengan rawatan paru2. Aku terpaksa pakai drip kerana tak berselera nak makan, antibiotic injection dan juga antibiotic drip. Ubat2 secekak aku terpaksa telan dan sedut oxygen 3 kali sehari. Pagi2 buat fisioterapi untuk keluarkan kahak dan lendir di dada. Banyak juga aku kena harungi. Semua nya aku lalui dengan sabar. Rakan2 , sahabat andai dari jauh dan dekat datang menziarahi ku memberi semangat pada ku. Terima kasih semua.

Ku fikir sakit ku ini tak lah seteruk orang lain yang mengidap kanser dan lain2 aku bersyukur pada Allah.

Hari ini aku rasa sedikit baik dari semalam tapi ku di kejuti dengan hidung ku pula berdarah. Baru buat ct scan. Semoga tidak ada apa2 berita buruk lagi. Aku berdoa dan terima dengan redha.... Amin

No comments: