Sunday, February 12, 2012

Sunat

Ramai yang membuat tafsiran yang salah berkaitan hukum SUNAT. ramai beranggapan Hukum Sunat,apabila dilaksanakan akan dapat pahala,kalau tak buat,tak dapat apa-apa mahupun dosa dan pahala. Tafsiran yang betulnya,APABILA DILAKSANAKAN DAPAT PAHALA,KALAU TAK DILAKSANAKAN,MAKA RUGILAH KITA. Oleh kerana TAK DAPAT APA-APA ITULAH menyebabkan orang islam pandang remeh tentang ibadah hukumnya sunnah.

Renungi lah kata2 di atas, ada kah kita dalam golongan itu, selalu abaikan yang sunat. Kalau betul alangkah ruginya kita. Mulai dari sekarang cuba kita tukar sifat itu, kita buat sunat sebanyak mungkin. Pengorbanan kita pada Allah amat lah sedikit, berbanding apa yang Allah telah berikan pada kita.

Bermula dengan kerja harian kita. Banyak perkara sunat kita dapat lakukan seperti bangun pagi baca doa dan terus ke bilik air dengan mendahului kaki kiri dan keluar dengan kaki kanan, serta di iringi doa masuk tandas. Lakukan sunat solat seberapa banyak yang boleh. Seperti solat sunat tahajjud, rawatib, dhoha, witir, wuduk dan lain2. kita boleh menonton tv berjam2 tapi kerana Allah kita amat berkira denganNya. Lakukan lah sunnah2 rasulullah sebanyak yang boleh kita lakukan.

Wahai rakan2 ku, adik2 ku tukar lah sikap kita lakukan lah sunat sebanyak mungkin anggap lah seperti wajib insyaAllah kita senang nak lakukan dan lakukan kerana Allah. Aku mengingati diri ku jua. Anggap lah kita tidak mempunyai masa lagi untuk melakukan ibadat insyaAllah kita ringan melakukan ibadat.

Semoga kita menjadi insan yang rajin dalam melakukan ibadah kerana Allah.

Assalamualaikum.

No comments: