Monday, February 18, 2013


6  Rabiul Akhir 1434H

Assalamualaikum

Apa kabar rakan2 sekelian, semoga kita berbahagia bersama keluarga tersayang di hujung minggu ini...Di samping itu jangan kita lalai dan sentiasa menjalankan tanggungjawab kita pada yang menciptakan kita...dan sentiasa mahu memperbaiki diri kita ini...

Mari kita mengulangkaji bab azan dan hari ni berkenaan Syarat Azan  dan Muazzin serta doa azan.

 Azan mempunyai beberapa syarat tertentu dimana jika tertinggal salah satu daripadanya ianya menjadi batal dan tidak sah.

Syarat2 

Pertama :  Lafaz2  azan  itu hendaklah di lafaskan secara berurutan, yakni tidak di selangi oleh berhenti yang lama atau panjang.

Kedua :  Semua kalimah atau lafaz2 di kumandangkan setelah masuk waktu solat tetapi ada pendapat mengatakan mengharuskan azan di luar waktu subuh tetapi sunat di ulangi setelah masuk waktu nya (kalau di Mekah dan Madinah memamg ada dua kali azan sebelum subuh dan setelah masuk waktu subuh).

Ketiga :  Hendaklah azan secara teratur atau tertib dan berurutan.

keempat : Hendaklah azan itu di laungkan oleh seorang sahaja,   azan tidak boleh disambung oleh orang lain kecuali di mulakan azan yang baru

Kelima : Azan hendak di lafaz dalam bahasa Arab

Keenam : Hendaklah meniatkan azan

Syarat Muazzin ( orang lelaki sila ambil perhatian)

Pertama : Mestilah seorang Muslim

Kedua :  Berakal

Ketiga : Seorang lelaki ( khunsa dan perempuan tak sah )

Keempat :  Hendaklah azan itu dikumandangkan dengan suara yang kuat dan nyaring, kecuali jika azan itu untuk diri sendiri..

Perkara2 yang sunat ketika mengumandangkan azan

Pertama : Muazzin hendaklah bersih dari segala hadas

Kedua : Muazzin itu hendaklah bersuara merdu dan nyaring

Ketiga : hendaklah azan ditempat yang tinggi agar laungan dapat di dengar sampai kekawasan yang lebih jauh, kecuali sekiranya yang di laungkan ada pembesar suara.

Keempat : Hendaklan mengazan ketika berdiri kecuali uzur atau ada halangan yang tidak boleh berdiri

Kelima. : Hendaklah ketika melaungkan azan, muazzin mengadap kearah kiblat dan ketika kalimah " hayaalah solah "( marilah mengerjakan solat) , maka kendaklah mengadap ke kanan  dan ketika melafazkan kalimah " hayaallal falah" (marilah menuju kejayaan) maka hendak lah mengadap ke kiri..

Keenam : Membaca "Taswib" ketia azan subuh iaitu dengan lafaznya " salatuhairunminnan naum" ( solat itu lebih baik dari tidor) sebanyak  dua kali.

Ketujuh : Muazzin hendaklah memasukkan jari ke dalam dua telinga .

Kita di larang berkata2 ketika laungan azan sebagai menghormati azan dan di sunatkan menjawab azan.

Tamat bab azan..esok kita pergi ke bab yang sangat penting iaitu bab solat...

Sekian untuk hari ini...semoga kita semua diberkati Allah...  
No comments: